Vad letar du efter?

Föglö sommarteater 2023

Föglö sommarteater

Föglö sommarteater har i samarbete med fritids- och kulturnämnden i Föglö satts upp av Daniel Lindström sedan 2017.

Årets föreställning - 2023

I år 2023 ger vi en tragikomisk historia som leder oss tillbaka till 1970-talet. Pjäsens tema är drömmar och svek, där alla karaktärer och skeenden färgläggs och inspireras av scenografi, kostymer, musik från detta unika årtionde. Ett parti luffarschack sätter fart på intrigerna, som sedan pågår dryga timmen och avslutas på ett, för de flesta, oväntat sätt.

Handlingen: utspelas under ett veckoslut och handlar om tonåringen Onni, som bor med sin labila mor Pia och sin ofta besökande mormor Berit i ett medelklass hus i ett mindre samhälle. Onnis far gick bort sedan ett par år. Onni och Pia har en mycket märklig relation, vilket beror på att Pia har en del problem med sig själv. Grubblerier, karlar och alkohol är hon svag för, vilket gör att Onni för det mesta kommer i andra hand. Till och med den nya väninnan och festprissen Daisy blir viktigare. På grund av detta, så låter Pia sin "speciella" morsa Berit komma och gå som hon vill i huset, detta för att hjälpa till med hushållets sysslor, men också att se efter Onni. Onni i sin tur tål inte Berit, eftersom hon är en yrkesskadad före detta småskolelärarinna. Berit har styrt och ställt i sitt klassrum i 40 år och tilltalar alla, både stora och små, på samma fostrande sätt och hon har aldrig fel. Berit lägger sig dessutom i allt som hon inte har med att göra och det stör inte bara Onni. Det är en pågående konflikt innanför husets väggar, där viljor och drifter står emot varandra... och saken blir inte bättre av att Onnis ensamstående storasyster Vera regelbundet kommer på besök. Hon är regionens yngsta och mest omtyckta personlighet, vilken till sin karaktär är mycket ordentlig, pedant och duktig. Hon älskar också att få höra att hon är duktig. Vera är för övrigt nytillträdd chef vid den lokala banken och relationen till sin bror Onni är ansträngd. Onni har det med andra ord inte helt lätt i sin tillvaro, utan lever av sin dröm... en dröm som egentligen ingen vill veta av, förutom hans två år yngre vän Marianne. Ja, hon vill veta av den till en början i alla fall.

Några ord från regissören: Man kan tycka att handlingen låter lite som ett drama, och det stämmer till viss del, men av detta material så kommer det att uppstå både komiska och tragikomiska situationer, och stundtals blir det till och med farsartat. Man får uppleva en intressant och spännande pjäs, som tar upp drömmar och svek bland helt vanliga, men lite trasiga relationer och människor. Det blir, som sagt, en blandning av komedi, drama och med inslag av fars i en miljö där scenografi, kostym och musik andas 1970-tal. Vi kommer även att bjuda på ett trollerinummer på slutet, för att bredda allt lite extra. Det blir en händelserik, varierande och underhållande teaterpjäs där det sker många vändpunkter och oväntade saker. Utöver pjäsen, så får man uppleva det anrika Brandkårshuset där vi spelar...och förstås Degerby, som ju är en pärla på sommaren. Tror att årets pjäs har stor potential att underhålla en bred publik och att den till och med kan överraska. Vill till sist också lyfta fram vår duktiga ensemble, som består av sex åländska, erfarna och duktiga skådespelare i olika åldrar.

I rollerna:

  • Morsan Pia: Annukka Turakka
  • Sonen Onni: Beppe Lindström
  • Dottern Vera: Selma Hänninen
  • Mormor Berit: Anki Sjölund
  • Festprissen Daisy: Brittis Lindvall
  • Onnis vän, Marianne: Landa Lindström

Biljetter: Boka via 0457 3432 676 (sms eller samtal), bokningen öppnar 17 juli. 
Vuxen 20€, Ungdom 15€ - kontant betalning. 
Rekommenderad ålder 12 år.

En återblick på tidigare uppsättningar

Föglö sommarteater har underhållit sedan 2017 och här har vi nu samlat en sammanfattning om alla de tidigare pjäser som satts upp.

2017 Drummelbergs husdräng av Walter Stenström 

Regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Genre: Förväxlingskomedi. Samarbete: Föglö kommun (Fritids- och kulturnämnden).

Hos mjölnare Drummelberg gör drängen Niklas alla sysslor. Drummelberg skryter inför alla över att han själv inte behöver göra någonting. När kungen får höra detta beslutar han avlägga besök hos den lata mjölnaren och straffa honom. För att rädda sin husbonde byter Niklas kläder med honom. Drummelberg får nu känna på hur det är att agera husdräng.

Denna förväxlingskomedi, som prinsessan är den första att genomskåda, avslutas med att Drummelberg förlorar sin duktiga dräng. Niklas visar sig nämligen vara landets rättmätiga tronarvinge och lämnar kvarnen som kung. Drummelberg måste nu buga djupt för sin tidigare husdräng.

I rollerna:
Drummelberg, mjölnare: Kaj Lybeck
Lova, hans dotter: Margareta Österman
Niklas, hans dräng: Emma Lindström
Kungen: Caspian Boström
Prinsessan: Britt-Marie Lindvall
En hovman: Beppe Lindström

2018 En fästmö till låns av Astrid Lindgren. 

Regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Genre: Fars.  Samarbete: Föglö kommun och FSU (Finlands Svenska Ungdomsförbund).

Julius väntar Tant Eufemia på besök. Före tanten anländer bekänner han för Karin Vinge, att han, för att ha någonting att skriva till sin tant om, sagt att de är förlovade. Tant Eufemia vill att han skall gifta sig så snart som möjligt och han hade ingen annan att ta till. Karin som redan är förlovad lovar hjälpa honom de dagar tanten är där. Det uppstår en hel röra av missförstånd och komiska situationer. Det trasslas till, men reds upp i slutet av pjäsen och då har Julius upptäckt en annan ung dam som blir hans riktiga fästmö och dessutom delar tantens intresse för fåglar.

I rollerna på scen:
Tant Eufemia: Maria Kihlström
Julius Jullén: Caspian Boström
Karin Vinge: Emma Lindström
Julia Jonsson: Beppe Lindström
Harald Engberg : Lucas Boström

2019: Serverat, ers majestät av Astrid Lindgren. 

Regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Genre: Lustspel. Samarbete: Föglö kommun, FSU och Nordic Drama Corner.

Innan ridån går upp hör man fäktningsljud, och när ridån sedan går upp ser man grevarna Gyllenbubbla och Silverpluska fäktas. Det blir klart från början att de inte är några riktiga grevar utan lurendrejare, som till och med tänker använda sig av häxans förtrollade piller för att få kungen dit dom vill. De klipska Blendagull och Vicke Vire kommer på dem och gör ett genialt motdrag, som Kungen också är införstådd i. Allting ordnar sig till sist, som det ju ska i sagans värld.

 I rollerna på scen:
Kung Nisse II Rudolf: Oscar Johansson
Greve Gyllenbubbla: Caspian Boström
Greve Silverpluska: Lucas Boström
Kökspojken: Vicke Vire: Beppe Lindström
Prinsessan Blendagull: Mirjam Boström
Den hjälpsamma häxan: Emma Lindström 

2020: Made i Föglö – en varieté. 

Regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Genre: Varieté. Samarbete: Föglö kommun.

Made in Föglö blev en specialproduktion sedan Coronaviruset började härja under våren 2020. Då rekommendationerna för att träffas och samlas var strikta, så blev det att vi gjorde denna varieté inom familjen. Det blev, som namnet avslöjar, en blandning av olika korta nummer och sketcher. Beppes buktaleri låg i fokus, men också Emmas monolog och pianospel, Landas sångframträdanden och Daniels udda presentationer. Under denna produktion gjorde Beppe sitt allra första trolleriframträdande inför publik.

I rollerna på scen:
Beppe, Emma och Landa Lindström

2021: De fem systrarna Fjäder. 

Manus och regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Scenbygge: Kurt Fellman
Genre: Absurd komedi. Samarbete: Föglö kommun, Teaterföreningen i Mariehamn och M.A.T-FISH AB OY.

Det är under mitten av 80-talet, kyrkklockorna slår och de fem systrarna Fjäder kommer hem till det gamla barndomshemmet, för att dricka begravningskaffe. Deras far, tillika förmögen änkling, har just lämnat jordelivet. Till en början är allt som vanligt, men när det ska till och pratas om arvet, så börjar det knaka i fogarna... ja, det börjar knaka ordentligt. Det blir en oerhörd osämja i lägret och allt för en tavla, som den yngsta och äldsta systern börjar tjafsa om. Till sist är mer eller mindre alla i luven på varandra, men allt löser sig ändå till det bästa på slutet, efter att den mest blyga och försynta av systrarna tycks ha tappat all form av vett.

I rollerna på scen:
Rosa: Ann-Christin Sjölund
Agata: Annukka Turakka
Carita: Britt-Marie Lindvall
Hedda: Matilda Svenblad
Salla: Ylva Hagmark- Cooper

2022: Den som inget har 

Manus och regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Scenbygge: Kurt Fellman
Genre: Drama. Samarbete: Föglö kommun, Teaterföreningen i Mariehamn och  M.A.T-FISH AB OY.

Året är 1890 och 15-åringen Amos lever ett fattigt torparliv med sin lungsjuke änkemor Anna-Vera. De har inte råd med egentligen någonting, utan överlever livets nödtorft på mycket små marginaler. En dag, när Amos måste hitta något att äta, så stjäl han till sist två ägg från fina handelsfamiljen Anderssons gård i Storgårds. Husan Mamsell, som sett alltihop, springer genast till fina frun och berättar saken. Det slutar med att Amos får komma och arbeta av det han stulit, för att rätt ska vara rätt och pojken ska lära sig att man inte stjäl. Dock tar pjäsen en rejäl vändning när fina fruns dotter Fredrika sätter i halsen och Amos räddar livet på henne. Med denna händelse ändras allt och Amos får, trots att han mister sin mor, så småningom ett bättre liv med familjen Andersson på Storgårds som beskyddare. Han blir också bästa vän med Fredrika, som lär honom att läsa och skriva.

 I rollerna på scen:
Torparpojken Amos: Beppe Lindström
Fru Dagmar Andersson: Annukka Turakka
Fredrika Andersson: Landa lindström
Mamsell i Sörgårds: Britt-Marie Lindvall
Amos änkemor Anna-Vera: Emma Lindström

 

Nyheter inom

Publicerad 25.5.2023
Uppdaterad 20.7.2023