Vad letar du efter?

Föglö sommarteater 2023

Föglö sommarteater

Föglö sommarteater har i samarbete med fritids- och kulturnämnden i Föglö satts upp av Daniel Lindström sedan 2017.

 

En återblick på tidigare uppsättningar

Föglö sommarteater har underhållit sedan 2017 och här har vi nu samlat en sammanfattning om alla de tidigare pjäser som satts upp.

2017 Drummelbergs husdräng av Walter Stenström 

Regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Genre: Förväxlingskomedi. Samarbete: Föglö kommun (Fritids- och kulturnämnden).

Hos mjölnare Drummelberg gör drängen Niklas alla sysslor. Drummelberg skryter inför alla över att han själv inte behöver göra någonting. När kungen får höra detta beslutar han avlägga besök hos den lata mjölnaren och straffa honom. För att rädda sin husbonde byter Niklas kläder med honom. Drummelberg får nu känna på hur det är att agera husdräng.

Denna förväxlingskomedi, som prinsessan är den första att genomskåda, avslutas med att Drummelberg förlorar sin duktiga dräng. Niklas visar sig nämligen vara landets rättmätiga tronarvinge och lämnar kvarnen som kung. Drummelberg måste nu buga djupt för sin tidigare husdräng.

I rollerna:
Drummelberg, mjölnare: Kaj Lybeck
Lova, hans dotter: Margareta Österman
Niklas, hans dräng: Emma Lindström
Kungen: Caspian Boström
Prinsessan: Britt-Marie Lindvall
En hovman: Beppe Lindström

2018 En fästmö till låns av Astrid Lindgren. 

Regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Genre: Fars.  Samarbete: Föglö kommun och FSU (Finlands Svenska Ungdomsförbund).

Julius väntar Tant Eufemia på besök. Före tanten anländer bekänner han för Karin Vinge, att han, för att ha någonting att skriva till sin tant om, sagt att de är förlovade. Tant Eufemia vill att han skall gifta sig så snart som möjligt och han hade ingen annan att ta till. Karin som redan är förlovad lovar hjälpa honom de dagar tanten är där. Det uppstår en hel röra av missförstånd och komiska situationer. Det trasslas till, men reds upp i slutet av pjäsen och då har Julius upptäckt en annan ung dam som blir hans riktiga fästmö och dessutom delar tantens intresse för fåglar.

I rollerna på scen:
Tant Eufemia: Maria Kihlström
Julius Jullén: Caspian Boström
Karin Vinge: Emma Lindström
Julia Jonsson: Beppe Lindström
Harald Engberg : Lucas Boström

2019: Serverat, ers majestät av Astrid Lindgren. 

Regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Genre: Lustspel. Samarbete: Föglö kommun, FSU och Nordic Drama Corner.

Innan ridån går upp hör man fäktningsljud, och när ridån sedan går upp ser man grevarna Gyllenbubbla och Silverpluska fäktas. Det blir klart från början att de inte är några riktiga grevar utan lurendrejare, som till och med tänker använda sig av häxans förtrollade piller för att få kungen dit dom vill. De klipska Blendagull och Vicke Vire kommer på dem och gör ett genialt motdrag, som Kungen också är införstådd i. Allting ordnar sig till sist, som det ju ska i sagans värld.

 I rollerna på scen:
Kung Nisse II Rudolf: Oscar Johansson
Greve Gyllenbubbla: Caspian Boström
Greve Silverpluska: Lucas Boström
Kökspojken: Vicke Vire: Beppe Lindström
Prinsessan Blendagull: Mirjam Boström
Den hjälpsamma häxan: Emma Lindström 

2020: Made i Föglö – en varieté. 

Regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Genre: Varieté. Samarbete: Föglö kommun.

Made in Föglö blev en specialproduktion sedan Coronaviruset började härja under våren 2020. Då rekommendationerna för att träffas och samlas var strikta, så blev det att vi gjorde denna varieté inom familjen. Det blev, som namnet avslöjar, en blandning av olika korta nummer och sketcher. Beppes buktaleri låg i fokus, men också Emmas monolog och pianospel, Landas sångframträdanden och Daniels udda presentationer. Under denna produktion gjorde Beppe sitt allra första trolleriframträdande inför publik.

I rollerna på scen:
Beppe, Emma och Landa Lindström

2021: De fem systrarna Fjäder. 

Manus och regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Scenbygge: Kurt Fellman
Genre: Absurd komedi. Samarbete: Föglö kommun, Teaterföreningen i Mariehamn och M.A.T-FISH AB OY.

Det är under mitten av 80-talet, kyrkklockorna slår och de fem systrarna Fjäder kommer hem till det gamla barndomshemmet, för att dricka begravningskaffe. Deras far, tillika förmögen änkling, har just lämnat jordelivet. Till en början är allt som vanligt, men när det ska till och pratas om arvet, så börjar det knaka i fogarna... ja, det börjar knaka ordentligt. Det blir en oerhörd osämja i lägret och allt för en tavla, som den yngsta och äldsta systern börjar tjafsa om. Till sist är mer eller mindre alla i luven på varandra, men allt löser sig ändå till det bästa på slutet, efter att den mest blyga och försynta av systrarna tycks ha tappat all form av vett.

I rollerna på scen:
Rosa: Ann-Christin Sjölund
Agata: Annukka Turakka
Carita: Britt-Marie Lindvall
Hedda: Matilda Svenblad
Salla: Ylva Hagmark- Cooper

2022: Den som inget har 

Manus och regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Scenbygge: Kurt Fellman
Genre: Drama. Samarbete: Föglö kommun, Teaterföreningen i Mariehamn och  M.A.T-FISH AB OY.

Året är 1890 och 15-åringen Amos lever ett fattigt torparliv med sin lungsjuke änkemor Anna-Vera. De har inte råd med egentligen någonting, utan överlever livets nödtorft på mycket små marginaler. En dag, när Amos måste hitta något att äta, så stjäl han till sist två ägg från fina handelsfamiljen Anderssons gård i Storgårds. Husan Mamsell, som sett alltihop, springer genast till fina frun och berättar saken. Det slutar med att Amos får komma och arbeta av det han stulit, för att rätt ska vara rätt och pojken ska lära sig att man inte stjäl. Dock tar pjäsen en rejäl vändning när fina fruns dotter Fredrika sätter i halsen och Amos räddar livet på henne. Med denna händelse ändras allt och Amos får, trots att han mister sin mor, så småningom ett bättre liv med familjen Andersson på Storgårds som beskyddare. Han blir också bästa vän med Fredrika, som lär honom att läsa och skriva.

 I rollerna på scen:
Torparpojken Amos: Beppe Lindström
Fru Dagmar Andersson: Annukka Turakka
Fredrika Andersson: Landa lindström
Mamsell i Sörgårds: Britt-Marie Lindvall
Amos änkemor Anna-Vera: Emma Lindström

2023 - Drömmar svek och luffarschack

Manus och regi: Daniel Lindström
Scenografi, kostym och produktionsaffisch: Emma Lindström
Scenbygge: Kurt Fellman
Konstnär: Annukka Turakka
Genre: Dramakomedi
Samarbete: Föglö Kommun, Carlsro badhotell och M.A.T-FISH AB OY

Året är 1976 och den 15-årige Onni lever i sina drömmar om att bli en professionell magiker. Det är något som hans labila mor Pia och yrkesskadade mormor Berit inte tycker om, eftersom deras uppfostran går ut på att man ska utbilda sig och tjäna pengar. Även Onnis storasyster Vera är på samma spår och moraliserar alltid över sin lillebror, vilket förstås leder till ständiga konflikter. Pappan i familjen gick bort sedan två år, så man skulle kunna säga att han ersattes av tre generationers morsor med samma budskap, fast av olika rang.  

Trolleriet blir pojkens oas, liksom hans allra bästa vän Marianne, som för övrigt har sina rötter i överklassen. Dock kan även den sannaste vänskap svika när nöden faller på, och det får Onni erfara. Han får också erfara motsatsen, då trasiga relationer lyckas få liv på nytt. Det är flera levnadsöden som skildras i pjäsen och för alla finns det ett hopp.

I rollerna:
Morsan Pia: Annukka Turakka
Sonen Onni: Beppe Lindström
Dottern Vera: Selma Hänninen
Mormor Berit: Ann-Christin Sjölund
Festprissen Daisy: Britt-Marie Lindvall
Onnis vän, Marianne: Landa Lindström

 

Nyheter inom

Publicerad 25.5.2023
Uppdaterad 6.3.2024