Vad letar du efter?

Hitta till Föglö

Att ta sig till Föglö 

Trafik till och från Föglö sker med de små vägfärjorna som hör till Skärgårdstrafiken. Färjorna ägs av Ålands Landskapsregering. Föglö har två färjfästen, ett i Degerby och ett i Överö.

Degerby färjfäste 

För att komma till Degerby åker man med färjan m/s Skarven från Svinö i Lumparland. Det ligger ungefär 25 kilometer från Mariehamn. Enklast är att ta sig dit med egen bil, men det går också bussar mellan Mariehamn och Lumparland. Färjturen från Svinö färjfäste till Degerby Föglö tar cirka 30 minuter. m/s Skarven går enligt turlista med ungefär en tur per timme. Du hittar en länk till Ålandstrafiken under kontakter här på sidan, där finns turlistor för både färja och buss. 

Överö färjfäste 

För att komma till Överö från fasta Åland åker man från Långnäs hamn, Lumparland.
Reser du från Galtby i Åbolands skärgård stannar färjan i Överö, den färjturen går även via de andra skärgårdskommunerna Kökar och Sottunga. 

Priser 

Resan med skärgårdsfärjorna är gratis för passagerare. En avgift för cyklar tas ut, 5 euro och även en avgift för motordrivna fordon. Information om färjornas och bussarnas turlistor, priser och annat finns på Ålandstrafikens hemsida.

Hur hittar jag till Föglö från Mariehamn?

Med bil

Till Degerby

Det här är den vanligaste vägen att ta sig till Föglö. Linjen som går mellan Svinö (Lumparland) och Degerby (Föglö) heter Föglölinjen. m/s Skarven, som trafikerar Föglölinjen, går endast mellan Svinö och Degerby och gör inga andra stopp. Man uppmanas att välja den här linjen till Föglö, eftersom de andra färjlinjerna stannar på flera öar och kommuner under sina turer och därför har ett högre tryck. 

Från Mariehamn kör du österut på väg nummer 3 mot Lumparland. Efter cirka 25 kilometer kommer du till en avtagsväg och tar höger mot byn Svinö. Det är också skyltat mot Föglö där. Du följer vägen cirka 2,5 kilometer tills du kommer till färjfästet.

Här tar Föglölinjens färja m/s Skarven dig vidare till Degerby som är Föglös centralort. Resan med m/s Skarven tar 30 minuter och du har tid att ta en fika i caféet och njuta av den fina skärgårdsmiljön.

Observera att det är en avgift för motorfordon och cyklar på m/s Skarven. Passagerare utan fordon åker gratis. Biljetter säljs av en försäljare som går längs färjkön under högsäsong, eller ombord av färjpersonalen under lågsäsong. För priser, se Ålandstrafikens hemsida. 

Du kan inte boka plats på Föglölinjen.

Till Överö

Det finns också möjlighet att åka färja till Överö, som är Föglös norra del. Då kör du till Långnäs hamn i Lumparland (30 kilometer på väg 3 mot Lumparland) och åker med färjan som kör "Södra Linjen" till Överö. Båtresan cirka 40 minuter och är avgiftsbelagd om du inte är fotgängare.

Det rekommenderas att boka plats på Södra linjen. Det görs via Ålandstrafiken.

Södra linjen forstätter sedan vidare via Sottunga och Kökar mot ändstationen Galtby i Åbolands skärgård i Finland.

Med buss

Linje 5 till Lemland-Lumparland: Hållplats Svinö färjfäste (Föglölinjen) eller Långnäs hamn (Södra linjen)
Bussen avgår från bussplan i Mariehamn, Skarpansvägen 29. 
Du kan betala kontant (euro) eller med kort på bussen.

Se turlistan på Ålandstrafikens hemsida.

Publicerad 19.3.2020
Uppdaterad 2.4.2020