Vad letar du efter?

Historia

Degerby befolkades på 1400-talet. Byn växte sedan främst tack vare närheten till segelleden. Verksamheter inom tull, lots, gästgiveri och handel rörde sig på segelleden och bidrog till att byn växte. Idag ser vi spår av byggnaderna från förr. Många av byggnaderna är samlade i närheten av färjfästet, till exempel tullens små packhus där Föglömuseet är inrymt i ett av dem. Tullvaktmästarens bostad är också ett av husen man kan se, i det inryms bibliotek, kulturcentrum och sommartid också turistinformation. Det gamla tullhuset på Tulludden finns kvar att se, Lotsstugan på väg till Seagram och Enigheten som förr var gästgiveri och tingsgård.

Här hittar du ett litet arkiv av filmer som har spelats in på Föglö

 • Föglö Pitch Run 2015 from Peter Lindén on Vimeo.
 • Skutdagarna i Degerby 2013 from Peter Lindén on Vimeo.
 • Föglödagen 2012 from Peter Lindén on Vimeo.
  Föglödagen hålls årligen den första helgenen i juli. I år var det den 7 juli klockan 13.00-16.00. Dalkullan Anneli Norell "kulade" in Föglödagen, efter det tog kommunfullmäktiges ordförande Stig Fellman över ordet. Staffan Bruun höll välkomsttal och sen var marknaden igång. Se filmen som Peter Lindén spelat in under Föglödagen! 
 • Stångresning i Degerby 22 juni 2012, Föglö from Peter Lindén on Vimeo.
  Sommar-Föglöbon Peter Lindén firade midsommaren 2012 på Föglö. På midsommarafton var han vid Brandkårshuset i Degerby, där midsommarstången restes traditionsenligt. Peter Lindén filmade lövningen och när stången restes. Se filmen och njut av av en repris på stångresningen i Degerby! 
 • Filmen "Grösster rekord aller zeiten"

  Under juni och juli 2010 pågick inspelningen av filmen "Grösster rekord aller zeiten" eller der Rekordbeobachter/Rekordövervakaren på Föglö.

  Filmen spelades in på Föglö förutom de tre sista dagarna då inspelningen gjordes i Mariehamn. Produktionen är ett samarbete mellan Zeitsprung Entertainment från Köln och Talvi International i Helsingfors. Regissör är Karola Hattop, producent Till Derenbach och medproducent Klaus Heydemann.

  I filmen kan man se kända skådespelare blandat med lokala statister. Filmen är av kategorin romantiskt drama och kommer att sändas på bästa sändningstid i tv i Tyska public service-kanalen ARD samt i Österrike och Schweiz för cirka 6-8 miljoner tv-tittare. Filmen hade premiär på Föglö, vi fick förmånen att se filmen först av alla den 4 juni 2011.

  Klaus Heydemann, producent från Talvi International, kom till Föglö och premiärvisade filmen på Vikingaborg. Fritidsnämnden i Föglö arrangerade en egen filmgala, med prisutdelning, mingel och förstås filmvisning.

  Här kan du se en sammanställning från filmgalan.
  Här kan du se en bilaga på alla gäster och medarbetare som besökte galan och som hjälpte till med filmen.

Publicerad 22.4.2020
Uppdaterad 13.7.2020