Vad letar du efter?

Robin Lundin, pendlande återflyttad Föglöbo.

Robin Lundin

Föglö är en perfekt skärgårdskommun att flytta till. Pendelavstånd till stan och ändå relativt täta förbindelser. 

Berätta lite om hur det var att växa upp på Föglö! 

Vi flyttade ut permanent till Föglö från Mariehamn då jag skulle börja grundskolan. Det måste vara ett av de bästa besluten som mina föräldrar har tagit och jag är evigt tacksam för det. Här kunde man springa runt och leka i skogen, cyklade runt kors och tvärs på sommaren för att bada och spela fotboll. Det ordnades aktiviteter för oss ungdomar av olika slag och så kunde man jaga och fiska. Jag glömmer aldrig första gången jag fick åka ut till vettarna med morfar. Många fina minnen har jag från otaliga vettofärder på våren som tyvärr snart kommer vara ett minne blott.  

När flyttade du härifrån och av vilken anledning? 

Då högstadiet var avklarat var det dags för studier vid Ålands lyceum och som för alla skärgårdsungdomar är man tvungen att flytta till Mariehamn för att få vardagen att gå ihop. En lägenhet skaffades i stan, men jag var ofta hem på helgerna för att njuta av allt som Föglö har att erbjuda, så som jakt och så var det ju det där med maten hemma som nog alltid slog det man lyckades koka ihop i stan… Efter studenten styrde jag kosan till Sverige för universitetsstudier.  

Vad var det som fick dig att flytta tillbaka igen och hur gick processen till? 

Jag har alltid haft det lite bakom örat att jag någon gång ska flytta hem igen. Jag trodde kanske inte att det skulle ske så här tidigt. Jag kom till en punkt då jag var färdig med stan och att bo i lägenhet. Jag trivdes allt bättre på stugan och spenderade allt mer tid där, även då det inte fanns rinnande vatten och det var utedass som gällde. Jag testade pendla och även om man var trött en del dagar så var det klart värt det när man kom hem. Ett annat lugn infann sig här ute. Sakta men säkert växte och mognade tanken på att flytta ut hit på riktigt. Jag hade lyckan att träffa min flickvän som först var lite skeptisk till det hela, men till slut så blev även hon Föglökär, och tur var väl det! Efter att ha spenderat en hel del frusna nätter på stugan fick vi erbjudandet att köpa mitt gamla barndomshem i våras och vi gjorde slag i saken. Det känns helt rätt och jag ser fram emot att bo här många år.  

Du har din arbetsplats i Mariehamn, berätta hur det fungerar. 

Jag jobbar som lektor i matematik och fysik vid Ålands lyceum i Mariehamn. Jag har fått motta en del gliringar från kollegor som undrar om man är frisk som pendlar från Föglö varje dag, särskilt vintertid. Och det är väl just de mörka månaderna som kan vara lite tunga att ta sig upp och åka på jobb. Då kan det finnas dagar som man önskar att man bodde i stan. Man får trösta sig med att mysa framför brasan på kvällen när man kommer hem. Jag tar allt som oftast den tidigaste färjan som går 06.30 men som lärare har jag möjlighet att arbeta hemifrån och kan då flexa med att åka hem med en tidigare tur på eftermiddagen om schemat tillåter för att sedan jobba med en bättre utsikt hemma. Ibland är arbetsdagarna långa och då blir det övernattning i stan.  Det har skett stora förändringar inom undervisningen och allt blir mer digitalt och lärarna sattes på prov ordentligt då undervisningen skedde på distans under hela våren 2020. Jag föredrar dock att pendla för att träffa kollegor och de studerande fysiskt på plats. Det blir en annan kontakt. Då man pendlar kan man gå upp till salongen för att prata. Ibland är man så trött att man bara stirrar ut i tomma intet, ibland blir det livliga diskussioner om något som är på tapeten, men vädret har en förmåga att dyka upp varje gång. Då jag kör bil går det inte att jobba utan jag kan koppla bort det helt och lyssnar ofta på musik, så får jag varva ner lite. På färjan hem så blir det ofta en liten gubbvila, tjugo minuter är sådär lagom.  

Vad skulle du vilja säga till de som ännu står och väger om de ska ta steget och flytta ut till skärgården? 

Föglö är en perfekt skärgårdskommun att flytta till. Pendelavstånd till stan och ändå relativt täta förbindelser. Händelserikt på sommaren och fullt av aktivitet. Nära till naturlivet som jag uppskattade mycket som barn och fortfarande gör.  

Slutligen, vad är livskvalitet för dig? 

Att få uppleva de olika årstiderna och det rika naturlivet som finns här. Fantastiska solnedgångar, nordanstormar som spelar och fullmånenätter med klar stjärnhimmel. Att cykla hem en ljummen sommarnatt efter något mindre äventyr, puttra runt i skärgården i en snipa och få uppleva en majmorgon i vettoskåran. Det är som balsam för själen att bo här ute.   

Veronica och Conny, driver gård i Sommarö.
Vi ser bara fördelar med att driva ett företag i skärgården. Den åländska skärgården är en diamant som har stora möjligheter att utvecklas på ett hållbart sätt.
Robin Lundin, pendlande återflyttad Föglöbo.
Föglö är en perfekt skärgårdskommun att flytta till. Pendelavstånd till stan och ändå relativt täta förbindelser. 
Publicerad 16.2.2021
Uppdaterad 16.2.2021