Vad letar du efter?

Veronica och Conny, driver gård i Sommarö.

Veronica Olofsson & Conny Jansson

Vi ser bara fördelar med att driva ett företag i skärgården. Den åländska skärgården är en diamant som har stora möjligheter att utvecklas på ett hållbart sätt.

Conny du är född på Föglö men Veronica du är inflyttad, berätta hur det var att flytta till Föglö!

 Jag hade aldrig varit till Föglö innan jag träffade Conny, jag trodde man tog sig över ön på 10 min, men ack så fel jag hade!

Jag flyttade hit 2005. Vi hade varit ihop ett år, det blev en ledig lägenhet i Sanda och Conny undrade om vi skulle flytta ihop. Jag måste erkänna att det kändes lite skrämmande, som att flytta utomlands nästan. Jag bodde i Sund nära min mamma och syster med familj som jag träffade nästan dagligen. Det tog en lång tid innan jag aklimatiserade mig till att hålla färjtider, det var mycket mer logistiktänk när man skulle till stan. MEN jag har stormtrivts sen dag 1.

När jag bodde på fasta Åland avskydde jag hösten och vintern. Tyckte inte att det fanns något att göra. Men här är man så mycket närmare naturen på något sätt, man upplever årstiderna helt annorlunda,  alla har sin charm! Isfiske, vårjakten …

Jag har känt mig så väl mottagen från första början. I en liten kommun så vet ju alla "vem man är". Upplever att Föglöborna är bra på att presentera sig och hälsa en välkommen.

Ni driver tillsammans en gård med både turistnäring samt lantbruk, hur ser er verksamhet ut?

Vi driver ett ekologiskt lantbruk med får, köttdjur och höns. Vi brinner verkligen för det ekologiska och vill odla på naturens villkor som är det enda hållbara idag. Vi säljer mycket kött till privata kunder som månar om att veta var köttet kommer ifrån och att djuren haft en bra liv.

Vi har också en enkel stugby, där våra gäster får bo enkelt och tyst och får vara med om livet på landet, komma på gårdsbesök och träffa våra härliga djur. Vi har en eremitstuga på en ö, som vi hyr ut till gäster och drömmer samtidigt om att bygga fler stugor på öarna och även en stuga i skogen där gästerna får ta hand om får och höns.

Utöver det anordnar också båtutflykter i Föglös skärgård. Vi driver ett småskaligt fiske, främst efter abborre och sik, som vi säljer till fiskindustrin eller på marknader och till privata kunder.

Vilka skulle ni säga är utmaningarna samt fördelarna med att driva företag ute i skärgården?

Vi ser bara fördelar med att driva ett företag i skärgården. Den åländska skärgården är en diamant som bara måste besökas och som har stora möjligheter att utvecklas på ett hållbart sätt. En liten utmaning är att få fram vårt budskap att komma och besöka vår skärgård.

Hur ser er vision ut för Föglö som besöksmål?

Drömmen skulle vara att Föglö skulle va som ett lilla Gotland där man kan äta gott, fiska, fara till nåt mysigt cafe, hyra cyklar, paddla kajak, hyra egen båt eller hyra båt med guide, båtutflykter till speciella platser med storytelling, gå på loppisar och museum, gårdsbesök där man får träffa djur och lära sig om livet på landet, torgkvällar, flunderfest eller grisfest för turister.m.m

Vad skulle ni vilja säga till de som ännu står och väger om de ska ta steget och flytta ut till skärgården?

 På dom som funderar att flytta hit; fundera inte, bara gör det! Vi lever bara en gång! Här finns allt man behöver, dagis , skola, butik, närhet till vatten, vacker miljö, naturstigar, inne/utegym m.m   Här är tryggt och bra för barn att växa upp. Föglö är också en bra pendlingskommun. Vi har själva två barn 6 och 9 år. Vi är så tacksamma att dom får växa upp just här

Slutligen, vad är livskvalitet för er?

Livskvalitet för oss är när vi kan ta lediga dagar på vår stuga med familjen och fara ut på sjön och njuta av vår underbara skärgård.

Veronica och Conny, driver gård i Sommarö.
Vi ser bara fördelar med att driva ett företag i skärgården. Den åländska skärgården är en diamant som har stora möjligheter att utvecklas på ett hållbart sätt.
Robin Lundin, pendlande återflyttad Föglöbo.
Föglö är en perfekt skärgårdskommun att flytta till. Pendelavstånd till stan och ändå relativt täta förbindelser. 
Publicerad 16.2.2021
Uppdaterad 16.2.2021